T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜMRANİYE - Ümraniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilim ve Teknoloji Haftası

8-14 Mart tarihleri arası Türkiye'de her yıl Bilim ve Teknoloji Haftası olarak kutlanıyor.

16-03-2024

 

Evrenin veya olayların bir bölümünü ele alıp, çeşitli metotlardan yararlanarak gerçeğe uygun bilgiler elde etmeye bilim denir. Bilim alanlarında elde ettiğimiz bilgilerin, uygulamaya konulmasına teknoloji denir. Örneğin, sesin iletilmesi fen bilimlerinin konusudur. Bu bilgilerden yararlanarak telgraf, telefon, radyo, televizyon, telsiz gibi araçların yapılması teknolojidir.

 

Hızla gelişen teknoloji ve bunun sonucu ortaya çıkan gereksinmeler bilgiyi ön plana çıkarmıştır. Artık bilgiler, haberler kıtalar arasında bile televizyon, bilgisayar vb. aracılığıyla ışık hızıyla dolaşmaktadır. Çağımızda bilgi alış verişi ve kullanımı çok önemli hâle gelmiştir. Bu çağa bilgi çağı denilmiştir. Bu çağı yakalayan, gereklerini yaşayan toplumlara da bilgi toplumu denilmektedir.

 

İnsanın yaşamını bu denli etkileyen, ufkunu açan, uygarlığı hızla geliştiren bilim ve teknolojinin önemi üzerinde durmak için okullarda her yıl 8-14 Mart tarihleri arasında kalan hafta bilim ve teknoloji haftası olarak kutlanmaktadır.

 

“İlim ilim bilmektir,

ilim kendin bilmektir,

Sen kendini bilmezsen,

Bu nice okumaktır.”

Yunus Emre

 “

 

Gurur Kaynağımız Millî Muharip Uçağımız KAAN tanıtım videosu
https://www.youtube.com/watch?v=6hO1M0p_oMM 

BAYRAKTAR #KIZILELMA İLK UÇUŞ TESTİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI

https://www.youtube.com/watch?v=rwJ7fyvexGc&ab_channel=BaykarTechnologies


 

SOBA

Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir heyet bir araştırma için arazide bulunmaktadır. Birden yağmur bastırır. Hemen yakındaki bir arazi evine sığınırlar. Ev sahibi bunlara bir şeyler ikram etmek için biraz ayrılır. Hepsinin dikkati soba üzerinde toplanır. Soba yerden 1 m. kadar yukarda, altındaki dizili taşların üzerindedir. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair bir tartışma başlar.


Kimyacı:
-Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış.


Fizikçi:
-Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş.

Jeolog:
-Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan herhangi bir deprem anında sobanin taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangın olasılığını azaltmayı amaçlamış.

Matematikçi:
-Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış.

Antropolog:
- Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarıya kurmuş.

Bu sırada ev sahibi içeri girer ve ona sobanın yukarda olmasının nedenini sorarlar.

 

Adam cevap verir:
- Boru yetmedi beyim!

 

  12-03-2024

 

ATATÜRK ‘ÜN AKILCILIK VE BİLİME VERDİĞİ ÖNEM

Atatürk sanat ve bilime önem veren bilimin yol göstericiliğine inanan bir önderdi. ‘Dünyada her şey için, yaşam için, başarı için en gösterici yol bilimdir, tekniktir. Bilim ve tekniğin dışında yol gösterici aramak aymazlıktır, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır.’ Diyen Atatürk ulusun çağdaş uygarlığa erişmek için bilim ve tekniğe önem verilmesi gerektiğini belirtmiştir.

            Baş Öğretmen Atatürk: ‘Yaşamda en gerçek yol gösterici bilimdir.’ Diyerek yaşamımızın her alanında bize gerçek rehberin bilim ve sanat olduğunu bildirmiştir.

            ‘ En büyük davamız, en uygar ve gönençli ulus olarak varlığımızı yükseltmektir. Bu yalnız kurumlarında değil düşüncelerinde devrimler yapmış olan büyük Türk ulusunun idealidir.’ Diyerek izleyeceğimiz uygarlık yolunu göstermiştir. O, ulusumuzun uygar ve çağdaş bir ulus olmasına çalışırken bunun gerçekleşmesi için bilim ve tekniğin gerekli olduğunu vurgular.

            Akıl ve bilim birbirini bütünler biri olmadan diğerinden söz edilemez. Bilim ve teknoloji aklın ürünüdür bilimsel gelişmelerin yaygınlaşması aklın ön plana çıkmasını sağlar akılcılık ve bilim ulusların yaşamını kolaylaştırır.

Bilim ulusların ve bireylerin ekonomik, teknolojik yaşamlarının yanı sıra sosyal bilimlerde, güzel sanatlarda da yaşamlarını etkiler, güzelleştirir. Mutlu bir yaşam sürdürmek istersek bilimin yol göstericiliğine güven duymalıyız. 

 

 

 

 

 

1876'da ALEXANDER GRAHAM BELL,

İlk kez konuşmaları teller aracılığıyla iletmeyi sağlayan TELEFONU icat etti.

 

 12-03-2024

 

 

                                  

              

 

 

 

Ekim 1879'da

THOMAS ALVA EDİSON ELEKTRİK AMPULÜNÜ icat etti.

 

            12-03-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dünyanın ilk TV'si İskoç L. BAİRD tarafından yapıldı. 1924’te tarihin ilk TELEVİZYONUN patentini aldı.

 12-03-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1592 GALİLEO, cisimleri 30 kez büyüten bir TELESKOP yaptı.

 12-03-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1903 Amerikalı WRİGHT KARDEŞLER ilk motorlu UÇAĞIN uçuşunu gerçekleştirdi.

 

12-03-2024

 

 


1804 RİCHARD TREVİTHİCK raylar üzerinde giden ilk buharlı LOKOMOTİFİ yaptı.

12-03-2024

 

 

 

 

 

BİLİM VE TEKNOLOJİ HAFTASI (08-14 Mart)

Bilim, dış dünyaya, nesnel gerçekliğe ve bu gerçeklikte yer alan olgulara ilişkin tarafsız gözlem ve sistematik; deneye dayalı zihinsel etkinliklerin ortak adıdır. İnsanoğlu, tarihin çok eski dönemlerinden beri doğaya egemen olmak istemiştir. Bu nedenle, insan var oluşundan beri doğayla savaşmaktadır. Gök gürlemesi, şimşek çakması, ay ya da güneşin tutulması, hastalıklar, afetler, vb. doğa olayları insanın ilgisini çekmiş; kimi zaman da onu korkutmuştur. Öte yandan, yaşamını sürdürebilmek için korkusunu yenmeye çalışan insan, doğa olayını bilmek ve ona egemen olmak zorunda olduğunu kavramıştır.

Bilim, insanlık tarihi boyunca, kuruluşu, işlevleri ve içeriği yönünden birçok değişim geçirmiş, toplumdaki öteki kurumlarla olan ilişkisinde sayısız başkalaşımlar göstermiştir. Bu nedenle, bilimin ortaklık ve süreklilik gösteren ve bugünkü bilgi birikimini sağlayan niteliği daha çok doğa bilimlerinde kendini göstermiştir. Bunun dışında, insan davranışlarını topmsal ve kültürel anlamda inceleyen bilim dallarıysa toplum bilimleri olarak adlandırılır.  Bilimin konusu, insanla ve çevresiyle ilgili olan her tür olaydır. Kısaca: insanoğlu, bu olayları bilmek ve bunları kendi yararına yönlendirmek için varoluşundan beri bitmek tükenmek bilmeyen bir tutkuyla çalışmakdır. Teknoloji, herhangi bir endüstri dalıyla ilgili tasarım ve yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgiler bütünüdür. Teknoloji terimi Yunanca "sanat" ya da "beceri" anlamına gelen "tekhne" ve "çalışma alanı" anlamına gelen "logia" sözcüklerinden türemiştir.

Sözcüğün İngilizce'de ilk ortaya çıkışı 17. yüzyıla rastlar. İlk başlarda yalnızca sanatın uygulanması anlamında kullanılmıştır. Ancak sonradan anlamı değişmiş ve 20. yüzyılın başlarında kimi süreç ve düşüncelerin çeşitli araçlara ve makinelere dönüşmesini kapsayacak kadar genişlemiştir. Yirminci yüzyılın ortasına gelindiğinde, teknoloji artık insanın çevresini dönüştürmek için, araştırarak yaptığı etkinlikler bütünü olarak tanımlanmaya başlamıştır. Ancak teknoloji tanımı sürekli olarak bilimle doğrudan ilişkilendirilmiştir. Günümüzde de yaygın olarak bilimsel bilginin yaşama geçirilme yöntemleri biçiminde kullanılmaktadır. Teknolojini yirminci yüzyılda gösterdiği baş döndürücü gelişme hızı, insanlık tarihi boyunca herhangi bir dönemde görülmemiştir. Teknolojik yenilikler ve gelişmeler toplumsal yaşamın birçok alanını etkiledi ve değiştirdi.

Teknolojinin değişime uğrattığı önemli alanlardan biri de kuşkusuz, toplumsal yapıdır. Teknoloji sayesinde insanların ömrü uzadı, daha sağlıklı ve yüksek bir yaşam standardına ulaşıldı. İnsanların çalışma saatleri azaldı ve bunun bir sonucu olarak boş vakitleri arttı ve hızlı nüfus artışına rağmen dünyanın kendi kendine yetmesi yolunda önemli adımlar atıldı. Pek çok doğal afete çözüm yolları bulundu. Dünyanın neresinde olursa olsun, insanlar, herhangi bir başka yerdeki insanlarla kolay ve hızlı haberleşmeye ve herhangi bir yere hızla ulaşmaya başladılar. Kuşkusuz teknolojik gelişmenin bütün bu olumlu ve güzel yanlarının yanı sıra insanlığa ödettiği bir de bedeli vardı. Nükleer teknolojideki gelişmeler, nükleer silôhları beraberinde getirirken, pek çok endüstriyel atık ve ürün, karaların, denizlerin, sularını ve hatta atmosferin kirlenmesine yol açtı. Teknoloji, pek çok yeni iş alanı açmış olsa da, pek çok insanın hala işsiz olmasının önüne geçemedi.

Teknoloji hep yenilik ve yeni bir şeyler üretmeyle eş anlamlı olarak kullanıla gelmişti; ancak günümüzde insanlığın kendi yarattığı küresel uygarlık kavramını yine teknolojiyle yok edebileceği tartışılmaktadır.
Bilim ve teknolojinin insanlık için ne kadar önemli olduğunu duyurmak amacıyla 8 -14 Mart günleri Bilim ve Teknoloji Haftası olarak düzenlenmiştir. Okullarımızda ve basında hafta süresince düzenlenecek çeşitli programlarla yeni yetişen nesillerin bilim ve teknolojiye ilgi duymaları sağlanır. Düzenlenen etkinliklerde, geleceğin genç bilim adamları ilk bilimsel ve teknolojik araştırmalarını insanların beğenisine sunarlar. 

       

ÖZLÜ SÖZLER

- Bilenle bilmeyen bir olmaz. 
- Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. 
- Ha okulsuz köy, ha susuz çeşme. 
- Kalem kılıçtan keskindir. 
- Dünya bir okuldur. Doğumdan ölüme durmadan öğrenelim. 


EDiSON
Thomas Alva (1847 -1931)
Amerikalı mucit. Alman-ingiliz-Hollanda asıllı atalardan gelen Edison, orta alli bir ailenin oğluydu. Michian'da okula başladıktan 3 ay nra okula alışamadığı gerekçesiyle ayrıldı. Birçok konuları annesinden ve annesinin verdiği fizik kitabından öğrendi. On yaşlarındayken evinin bodrumunda ilk laboratuarını kurdu ve laboratuarı için gerekli araç ve gereçleri alabilmek için trenlerde gazete satıcılığına başladı. Boş vakitlerini Detroit'teki kitaplıkta okumakla geçiriyordu. 15 yaşında, kendi olanaklarıyla gazete çıkarmaya başladı. 16 ya da geçirdiği kızıl hastalığı, kulağında gittikçe artan bir sağırlık bıraktı. 863 yılında telgraf memuru olarak ABD'nin orta batı bölgesini gezdi. Edison ilk olarak 1868'de elektrikli bir kayıt makinesi icat etti, fakat bundan ticari bir kazanç sağlayamadı. Daha sonra iyi çalışma olanakları bulmak umuduyla New York'a gitti ve Low Gold indicator Company'de çalışırken önemli bir arızayı kısa sürede tamir ettiği için ücreti yükseltildi. 1870'te bu şirkete elektrikli kayıt makinesinin patentini satarak 40.000 dolar elde etti. Bu parayla New York'ta bir atölye açarak çeşitli tamirler ve yeni araçları geliştirme işiyle uğraştı.

1874'te aynı hat üzerinden dört telgraf çekebilecek bir telgraf makinesi icat etti. Daha iyi buluşlar yapabilmek amacıyla 1876'da New Jersey'de Orange'o yerleşti ve zamanın koşullarına göre oldukça iyi donatılmış bir laboratuar kurdu. Bu laboratuarda ilk olarak Bell'in telefon sistemini geliştirerek "kömür taneli" telefonu, 1877 yılında da Menlo Park'taki laboratuarında gramofonu buldu ve geliştirdi. Bu gramofon, iğne aracılığıyla seslerin, üzeri ince kolay yapraklar geçirilmiş parafin ve tebeşir tozundan yapılmış bir silindir üzerine kaydedilmesine bağlıydı. iğnenin açtığı yivler, bir okuyucu iğneyi aynı şekilde titreştirerek sesin duyulmasını sağlıyordu. Bu buluş büyük yankı uyandırdı ve sahibini üne kavuşturdu.

1868 yılında akkor telli, içi boşaltılmış elektrik ampullerine uygun bir elektrik gerilimi uygulayarak bunların yaygın biçimde kullanımını elverişli duruma getirdi. Ampulü iyice geliştirerek 1870'te 40 saat süreyle yanmasını sağladı. 1882'de elektrikle aydınlanma yolunda bir çağın başlangıcı olarak NewYork'ta ilk elektrik santralını kurdu.  Edison 1.000'den fazla buluşun patentini alarak dünyanın en verimli mucidi unvanını kazandı. Bulduğu ya da geliştirdiği araçlar içinde en tanınmışları batarya, elektrik motoru, mikrofon, dinamo, film çekme ve oynatma makinesidir. 

 

Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, eğitimli bir elektrik mühendisi ve mucittir. Dünyayı değiştirmek için elektriği kullanmak hedefiyle pek çok buluşa imza atmıştır. Günümüzde standart kabul edilen alternatif akımı geliştirmenin yanı sıra  AC motorlarıyla çalışmıştır. Tesla; bilim adamı, fizikçi, mühendis, mucit ve filozof olarak kabul edilmiştir.   

Nikola Tesla'nın Hayatı Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856'da Hırvatistan'ın Smiljan köyünde doğmuştur. Tesla'nın annesi Duka, ev işlerine yardımcı olması amacıyla yumurta çırpıcı gibi küçük ev aletleri icat ettiği için Tesla’ya ilham kaynağı olmuştur. Tesla, alternatif akım (AC) elektriği ve Tesla bobini gibi tarihin en önemli icatlarından bazılarını geliştirirken annesinin yaratıcı ruhundan etkilenmiştir. Avusturya ve Prag’da eğitim almıştır. Ailesiyle iletişimi kestikten sonra Slovenya'nın Maribor kentine taşınmış ve orada teknik ressam olarak çalışmıştır. Mart 1879'da oturma izni olmadığı için polis eşliğinde Maribor'dan Gospic'e gitmiştir. 1880 yılında ise amcaları Petar ve Pavle, onun Prag'daki Karl-Ferdinand Üniversitesi'ne girmesi için Çekoslovakya'ya gitmesini ayarlamıştır. Üniversiteye kabul için çok geç olmasına rağmen derslere ve çalışmalara katılmış ve kendi başına yoğun bir şekilde eğitime devam etmiştir. Amacı, dönen manyetik alanlar yoluyla elektrik üretme fikrini geliştirmektir. 1881 yılında telefon santralinde çalıştığı Budapeşte'ye gitmiş ve buradayken bazı icatlar için iyileştirmeler yapmıştır. Şubat 1882'de bir arkadaşıyla Macaristan'ın Budapeşte kentindeki bir şehir parkında, güneşin yeni batmaya başladığı sırada Goethe'nin Faust'undan kıtalar okuyarak yürürken aniden uzun zamandır aradığı dönen manyetik alanın çözümü zihninde parlamıştır. Tam o anda, farklı iki alternatif akımın etkileşimi tarafından üretilen ve dönen bir manyetik alanda hızla dönen bir demir rotoru zihninde canlanmıştır. Tüm zamanların en büyük keşiflerinden biri olan dönen manyetik alan, bu anda ortaya çıkmıştır. 1882 yılında, Thomas Edison'un Paris'teki yeni şirketi Continental Edison Company’de çalışmaya başlamıştır. Burada elektrik ışık sistemleri kurmak, doğru akım dinamo jeneratörlerini tamir etmek ve cihazların bakımını yapmak gibi görevler üstlenmiştir. Dinamoları iyileştirmenin yollarını hızla keşfettikten sonra önemli bir gelişme olarak kabul edilen ve yaygın olarak kullanılan otomatik bir regülatör icat etmiştir. 1884'te 28 yaşındayken daha fazla fırsatın olduğu ABD'ye taşınmaya karar vermiştir. Yanında yalnızca birkaç madeni para, çizimleri, şiirleri ve Avrupa’da amiri olarak çalışan ve Edison’un arkadaşı olan Charles Batchelor tarafından yazılmış bir mektup vardır. Bu mektupta şunlar yazar: İki büyük adam tanıyorum. Biri sensin, diğeri ise karşında duran bu genç adam. ABD'deyken Thomas Edison ile tanışmış ve birkaç ay onunla çalışmıştır. Edison, çalışmaları için Tesla'ya ödeme yapmayı reddedince ayrılmaya ve bir mucit olarak kendi yolculuğunu sürdürmeye karar vermiştir. Thomas A. Edison tarafından inşa edilen Edison Machine Works, Manhattan/New York 1887'de Amerikalı girişimci George Westinghouse'dan bir şirket kurmak için fon almıştır. Edison'un doğru akım sistemine karşı rekabet edebilmek için asenkron motor üzerinde çalışmıştır. Tesla'nın motoru, 19. yüzyıldaki Sanayi Devrimi sırasında rakiplerinden daha dayanıklı, ucuz ve verimli olduğu için öne çıkmıştır. Tesla’nın bu buluşu 1888'de Westinghouse Company adına lisans almıştır. Dünya Kolomb Sergisi'nde Tesla'nın Çalışmaları Tesla, 1893'te Kristof Kolomb’un Amerika’ya yolculuğunun 400. yıldönümü onuruna düzenlenen Chicago'daki Dünya Kolomb Sergisi'nde bir açıklama yaparak alternatif akımı tanıtmıştır. Bu fuar, dünyanın dört bir yanından insanların, fikirlerin ve teknolojilerin bir araya gelmesi ve her ülkenin endüstriyel, kültürel, ticari ve eğitim girişimlerine katkıda bulunmasıyla popüler hale gelmiştir. Westinghouse da kendini çok fazlı alternatif akım sistemini tanıtmaya adadığı için en iyi şansının bu fuar olacağını hissetmiştir. Tesla’nın açıklaması, insanların alternatif akımın güvenilirliği konusundaki şüphelerini ortadan kaldırdığı için bir dönüm noktası olmuştur. Sergi, alternatif akımın sorunsuz çalışabileceğini göstermiş ve daha sonra alternatif akım, güç sistemleri için ana standart haline gelmiştir. 1895'te Tesla'nın New York'taki laboratuvarı yanmıştır. Tüm notlar, tasarımlar, patentler ve icatlar dâhil olmak üzere çalışmalarının çoğu yok olmuştur. Her şeyini kaybetme travmasının ardından Colorado Springs'e taşınmıştır. Bu süre zarfında iletişim için kablosuz ağ fikrini düşünür. Dönemin önde gelen finansal figürlerinden olan J.P. Morgan ile bağlantı kurmayı başarmış ve onunla birlikte Long Island New York'ta bir laboratuvar kurmuştur. Tesla, aynı yıl 50 mil uzakta bulunan bir noktaya radyo sinyallerini iletmeyi başarmış, 1897’de bunun için patent başvurusunda bulunmuştur. Radyo, herhangi bir kablo ya da tel olmadan iletişimi sağladığı için dönemi için önemli bir buluştur. Bu dönemde radyo sinyalleri üzerine çalışmalar yapan Guglielmo Marconi, 1896 yılında radyo patentini almıştır. Tesla, Marconi'nin dünya çapındaki kablosuz ağ fikirlerinden bazılarını çaldığına inanmıştır. Çünkü Marconi, radyo yayını için Tesla’nın zaten daha önce kullandığı sistemi kullanmıştır. Tesla, sonraki yıl, verici istasyonlarının bireysel alıcılar aracılığıyla haber toplayıp yayımlayacağını öngördüğü Dünya Telgraf Sistemi önerisi ile gelmiştir ancak Tesla’nın bu radyo fikri uygulanabilir görülmemiş ve laboratuvarını destekleyen J. P. Morgan'ın finansmanını kaybetmesine neden olmuştur. Yatırımcılar, önceki başarısından dolayı Marconi'yi tercih etmeye ve onu finanse etmeye başlamıştır. Tesla, yaşamının son yıllarını yoksulluk içinde geçirmiş ve 7 Ocak 1943'te ölmüştür. Ölümünden 6 ay sonra Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi telsizin patentini Tesla ile birlikte John Stone ve Oliver Lodge’e geri vermiştir. İletişim ve elektrik alanında önemli ilerlemeler kaydeden başarılı bir mucit olarak hatırlanır. Nikola Tesla Neyi İcat Etti? Alternatif akım, Tesla tarafından geliştirilmiştir. O dönemde standart haline gelen Edison'un doğru akımı, elektriği uzun mesafelere iletmede Tesla'nın alternatif akım yöntemi kadar etkili değildir. Edison, Tesla'ya ödeme teklifinden vazgeçtiğinde, Tesla istifa etmiş ve bir sonraki çalışmasına geçmiştir. Alternatif akım için daha sonra Westinghouse'a satılan birçok patent başvurusunda bulunmuştur. Elektrik icadı ve Tesla’nın keşfinden bu yana AC akım yaygın olarak kullanılır. Günümüzde hala radyo ve televizyon sinyallerinin iletiminde kullanılan bir yöntemdir Nikola Tesla'nın Diğer İcatları Nikola Tesla 300’den fazla patente sahip olsa da bu icatların birkaçı bilinir. Bu da Tesla’nın fikirlerinin test edilip başarısız olduğu, tam olarak anlaşılmadığı veya bilinmediği anlamına gelir. Erken Dönem Tesla Bobini İcatları ve geliştirdikleri arasında alternatif akım,Tesla bobini, neon lamba, endüksiyon motoru, Tesla türbini, büyüteç verici ve radyo kontrollü cihaz bulunur. Tesla'nın en bilinen çalışmalarından biri Tesla bobinidir. Bobin, Wardenclyffe'deki Tesla Bilim Merkezi olan Shoreham New York'ta bulunur.  Bobinden yararlanan Tesla, rezonans ile bilgilerin bir kuleden diğerine aktarılmasını sağlayan ve ücretsiz olan kablosuz güç çalışmalarına başlar. Kullandığı ampuller herhangi bir güç kaynağına bağlı olmasa da büyüteç verici, 1 km ötede bulunan bir noktaya elektrik akımını iletir. Tesla, otomobillere güç sağlamak için pistonlu bir motor geliştirir çünkü o dönemde kullanılan türbinler oldukça verimsizdir. Tesla’nın bu icadı sıvıları en az dirençle hareket ettirdiği için daha yüksek verim elde edilir. X-ışınları ise insan vücudundan radyoaktif dalgalar geçirerek ilgili alanın bir silüetini oluşturur. Röntgen, aslında Wilhelm Röntgen tarafından icat edilse de Tesla daha net görüntüler elde edilmesini sağlayan iyileştirmeler yapar. Tesla, radyo sinyalleri kullanarak oyuncak bir teknenin motorunu, aksesuarlarını ve aydınlatma sistemini uzaktan kontrol edebilmiştir. Günümüzde drone’lar bu teknolojiyi temel alarak üretilir. Tesla, çeşitli tasarımlar oluşturmak için o dönemin neon ışık teknolojisi üzerinde çalışır. Bu aydınlatma sistemi günümüzde, özellikle iş yerlerinde hâlâ kullanılır.   Tesla'nın Alternatif Akım Çalışmaları Alternatif akımın kullanılmasına öncülük eden Tesla, öncelikle dinamolar ve doğru akım üzerine çalışmıştır. Doğru akımın motorlarda kullanılmasına karşı olduğu için alternatif akımın kullanılmasını desteklemiştir. Bunun nedeni doğru akımın daha yüksek veya daha düşük voltajlara kolayca dönüştürülememesidir. Manyetik dönen alanı bularak, rotor bağlantısını gereksiz kılar. Ayrıca anahtara da gerek yoktur. Böylece verimi düşük olan doğru akımın yerine alternatif akımı koyarak santralden uzaklaştıkça ortaya çıkan kayıpları önlemeyi başarmıştır.   Nikola Tesla'nın Eğitim Kariyeri Tesla yedi yaşındayken, ailesi Gospić'e taşındığı için burada gramer okulunu bitirmiş, ardından Real Gymnasium'dan mezun olmuştur. Daha sonra Karlovac'taki Higher Real Gymnasium'a katılmış ve 4 yıllık okulu 3 yılda tamamlamıştır. Mezun olduktan kısa bir süre sonra koleraya yakalandığı için 9 ay evden çıkamamış ve eğitimine ara vermek zorunda kalmıştır. Daha sonra babasını Avusturya'nın Graz kentindeki teknik kolej olan Joanneum'a girmesine izin vermeye ikna etmiştir. Avusturya-Macaristan’da mühendis yetiştiren dört okuldan biri olan Graz'daki Avusturya Politeknik Okulu'nda elektrik mühendisliği okumaya başlamış ve okulu bitirmeden ayrılmıştır. Ardından Prag'daki Charles-Ferdinand Üniversitesi'ne katılmıştır. Babası erken öldüğü için sadece bir dönemi tamamladıktan sonra üniversiteden ayrılmak zorunda kalmıştır.   Thomas Edison ve Nikola Tesla Rekabeti Nikola Tesla ve Thomas Edison, 1880’li yıllarından sonlarından itibaren, günümüzde akımların savaşı olarak da bilinen bir rekabete girmiştir. Edison’un bir pil ya da yakıt hücresinde olduğu gibi sürekli olarak tek bir yönde çalışan doğru akımı, elektriğin kullanıldığı ilk yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde standart haline gelmiştir ancak doğru akım, daha yüksek ya da daha düşük voltajlara kolayca dönüştürülememiştir.  Yalnızca elektrik santraline kısa mesafede bulunan yerlere akım iletilebilir. Tesla ise alternatif akımın, bu sorunun çözümü olduğuna inanmıştır. Alternatif akım, bir transformatör kullanılarak nispeten daha kolay bir şekilde farklı voltajlara dönüştürülebilir. 1884 yılında Tesla, New York’a taşınarak Edison için çalışmaya başlamıştır. Tesla, o zamanlar Edison'un büyük hayranlarından biridir. 1885'te Edison'un verimsiz motor ve jeneratörlerini iyileştirebileceğini söylemiştir. Edison, Tesla'nın fikirlerinin harika olduğunu düşünmüş ve eğer yapabilirse ona 50.000 dolar teklif etmiştir. Tesla başarılı olsa da çalışmaları karşılığında Edison’un teklif ettiği ikramiyeyi alamamıştır. Edison bahsin bir şaka olduğunu söylemiş, haftalık 18 dolarlık maaşına sadece 10 dolarlık bir zam teklif etmiştir. Tesla da bunun üzerine istifa etmiştir. Yatırımcılar, bunun ardından Tesla ile çalışmak istemiştir. Kendi laboratuvarını kurana kadar bu teklifleri kabul etse de en sonunda alternatif akımla ilgilenen ve bir mucit olan George Westinghouse’a aldığı tüm patentlerin telifini satmıştır. Doğru akım patentlerinden kazandığı telif haklarını kaybetmek istemeyen Edison, alternatif akımı gözden düşürmek için bir kampanya başlatmıştır. Alternatif akımın tehlikeli olduğuyla ilgili bilgiler yaymıştır. Hatta bu iddiasını kanıtlamak için alternatif akım kullanarak sokak hayvanlarına halka açık bir şekilde elektrik verecek kadar ileri gitmiştir. Bu sırada elektrikli sandalyede idam edilen bir mahkûmun kötü şekilde ölmesi üzerine sandalyede alternatif akım kullanıldığını yaymıştır. Bu karalama kampanyası sonrasında elektrikli sandalye ile idam halk arasında Westinghouse adıyla bilinir.  Tesla ve Westinghouse, bu karalama kampanyalarına karşı Edison’un ve Edison’un firması General Elektrik’in karşısına, 1893’te Chicago Dünya Fuarı’nın aydınlatmasında çıkmış ve ihaleyi kazanmıştır. General Elektrik, Edison'un doğru akımını kullanarak fuarı 554.000 dolara elektriklendirmeyi teklif etmiştir ancak Edison, ihaleyi Tesla'nın alternatif akımını kullanarak fuarı yalnızca 399.000 dolara çalıştırabileceğini söyleyen George Westinghouse'a karşı kaybetmiştir. Fuarı ziyaret eden 27 milyon kişi de bu zafere tanıklık etmiştir. Günümüzde ise elektrik kaynağı olarak hala alternatif akım kullanılsa da bilgisayarlar, güneş panelleri ve elektrikli araçların çoğu doğru akım ile çalışır.    Nikola Tesla Hakkında Doğru Bilinen 3 Yanlış  Tesla’nın Radyoyu İcat Etmesi Tesla’nın yanı sıra Marconi de radyonun icadı ile ilgili patent başvurusunda bulunmuştur. Ancak iki mucitten bir yıl kadar önce, 1895’te Rus fizikçi Alexander Popov çalışan bir radyo alıcısı geliştirmiştir.  Radyonun Tesla tarafından icat edildiğinin düşünülmesinin sebebi, Tesla’nın bir elektrik fuarında ilk radyo kontrollü cihazı tanıtmasıdır. Cihaz, radyo sinyallerine yanıt verirken dahili bir pil ile çalışır. Robotik alanının ve radyo kontrollü sistemlerin ilk örneklerinden biridir. Tesla’nın Transformatörü İcat Etmesi İlk transformatör 1870'lerin sonlarında Ganz şirketi tarafından Budapeşte'de geliştirilmiştir. Günümüzde de kullanılan ilk modern transformatör ise Gaulard ve Gibbs'in fikirleri ile 1885'te icat edilmiştir. Tesla'nın Niagara Şelalesi Hidroelektrik Santrali’nin İlk AC Hidroelektrik Santrali Olması Alternatif akım güç santralleri, ilk olarak 1878-1885 yılları arasında Avrupa'da geliştirilmiştir. Westinghouse, 1885'te Kuzey Amerika'da AC güç sistemleri inşa etmeleri için William Stanley, Oliver Shallenberger, Benjamin Lamme gibi pek çok ismi işe almıştır. Tesla ise 1888'e kadar Westinghouse'a katılmamıştır.   Tesla'nın Günümüz Teknolojisine Katkısı Elektrik devriminin öne çıkan isimlerinden biri olan Tesla, icatlarıyla insanlık tarihini değiştiren vizyoner bir kişidir. Kendi icatlarının yanı sıra daha önce üzerinde çalışılan ancak Tesla tarafından geliştirilerek işlevsel hale gelen icatlar da mevcuttur. Sanayi Devrimi’nin temelini atan alternatif akım, Tesla tarafından geliştirilir.  Işığı icat etmese de neon ışığın mucididir. X-ray teknolojisinin gelişmesinde önemli katkıları bulunur. Uzaktan kumandanın mucididir. Tesla’nın geliştirdiği motor, yakıt olmadan yalnızca mıknatıs ile çalışır. Robotiğin yaratılmasına katkıda bulunur.   Nikola Tesla’nın Ufkunuzu Açacak 6 Sözü  Tesla’nın ilham veren pek çok sözü bulunur. Ufkunuzu açacağını düşündüğümüz 6 sözünü sizin için derledik: Fikrimi çalmaları umurumda değil. Kendi fikirleri olmaması umurumda. Erdemlerimiz ve kusurlarımız birbirinden ayrılamaz tıpkı kuvvet ve madde gibi. Ayrıldıklarında insan artık yok olmuş demektir. Nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi, tüm dünyayı aydınlatırdı. Hayat, çözümü olmayan bir denklemdir ve öyle kalacaktır ancak bilinen bazı faktörleri içerir. Eğer sadece 3, 6 ve 9'un ihtişamını bilseydin, o zaman evrenin anahtarına sahip olurdun. İcat, insanın yaratıcı beyninin en önemli ürünüdür. Nihai amaç, zihnin maddi dünya üzerinde tam bir hâkimiyet kurması, insan doğasının insan ihtiyaçları için dizginlenmesidir.  

Kaynak Linki : https://www.aydemperakende.com.tr/blog/nikola-tesla-kimdir-tesla-nin-sira-disi-hayati-ve-buluslari

 

 12-03-2024

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.03.2024 - Güncelleme: 16.03.2024 21:52 - Görüntülenme: 640
  Beğen | 0  kişi beğendi