T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜMRANİYE - Ümraniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilişim Haftası

Bilişim Haftası 1-7 Mayıs

Bilişim Teknolojilerinin

GELİŞİMİNE ÖNCÜLÜK EDEN KİŞİLER

19-04-2024 

BİLL GATES (MİCROSOFT'UN SAHİBİ)

 

William Rum Henry Gates III, ya da daha çok bilinen adıyla Bili Gates, 28 Ekim 1955 doğumlu ABD'li işadamı.

 

Gates, MICROGUZU şirketinin kurucularındandır ve şirketin başkanlığını ve baş yazılım mimarlığını yapmaktadır. Forbes dergisine göre 2006'da Gates dünyanın en zengin kışısıydı.

 

Amerikalı girişimci Gates iki kişilik şirketini (Microsoft) başta gelen bir yazılım şirketine dönüştürdü. Gates 20.yüzyılm son döneminde en başarılı şirket patronlarından biri oldu. Seattle/Washington'da avukat bir babayla öğretmen bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen Gates, henüz on iki yaşındayken özel bir okulda ilk informatik (bilişim) kurslarına gitti. Okul arkadaşı Paul ile birlikte boş zamanlarını çoğunlukla bilgisayar programları üzerinde çalışarak geçiriyordu.

 

Kişisel bilgisayarlar 70'li yılların ortasında henüz gelişimlerinin ilk aşamasında bulunuyorlardı. MITS şirketinin Altair adını verdikleri en önemli modeli henüz standart bir kullanma programına sahip olmayıp ancak tamamlanmamış bir işletme sistemine sahipti. Gates ve Allen'ın, Altair için 1974'te geliştirdikleri program dili BASIC sayesinde bilgisayar kullanıcıları aletlerini kendileri programlayabiliyorlardı. MITS firması genç araştırmacılardan pazarlama lisansını satın alarak kendilerine sistemi daha da geliştirmeleri için sipariş verdi. Gates bunun üzerine tahsilini bırakarak Allen ile birlikte Albuquerque/New Mexico'da Microsoft adlı şirketi kurdu.

Gates işletme sistemine paralel olarak uygulama programları alanında da son derece başarılı çalışmalar ortaya koyuyordu. Multiplan Çizelge Hesap Programından (1982) sonra, 1983'te ilk kez fareyi (Mouse) kullanan WORD adlı metin işletme sistemini başlattı. Özellikle WORD Avrupa'da çok satıldı.
MS-DOS işletme sisteminin grafik bir iyileştirmesi olan WINDOWS'un geliştirilmesi çalışmalarına Gates 1985 yılında başlamıştı. WINDOWS'u piyasaya sürdükten (1987) üç yıl sonra bir pazarlama kampanyasıyla başarılı oldular. Microsoft bu sistemi sürekli olarak daha ileri program elemanlarıyla genişletiyordu. Gates özellikle WINDOWS'u daha basit ve daha kullanışlı bir biçime sokmaya önem veriyordu. Microsoft 1993'te tartışmasız piyasanın lideriydi (yıllık ciro: 36 milyar dolar; borsa değeri: 140 milyar doların üstünde). Gates'in kişisel serveti yaklaşık olarak 50 milyar (2006 Forbes göre) dolar olarak tahmin edilmektedir.

19-04-2024 STEVE JOBS (APPLE COMPUTER,INC KURUCUSU)

 

Steve Jobs; 24 Şubat 1955 yılında Amerika’nın Wisconsin eyaletinde dünyaya geldi. KaliforniyalI Paul Jobs ve Clara Jobs-Hakobian çifti tarafından evlat edinildi. Öz kız kardeşi ise, ünlü roman yazarı Mona Simpson’dır. Gerçek adı Steven Paul Jobs’dır.

1974 yılında Kaliforniyada Homebrew Computer Clubdsimli bilgisayar kulübü toplantılarına, Steve Wozniak ile katılmaya başladı. Wozniak ile dünyaca ünlü Atari Inc.de iş bularak oyun tasarımcısı olarak çalışmaya başladı. Çok kısa süre zarfında Jobs ve Wozniak iş hayatına atıldılar. Pahalı uzun mesafe görüşmelerini bedava yapabilme imkanı sağlıyan Blue Box adlı ürünü üretmeye başladılar.

 

1976 yılında Jobs ailesi, garajında Apple Computer Co. adlı günümüzün en iyi teknoloji şirketlerinden birinin temellerini attılar. İlk ürünleri Apple li 666 dolara piyasaya sürdüler. 1977 yılında ise, Apple II piyasaya çıktı. Apple II ev piyasasında büyük başarı elde etti ve yerini sağlamlaştırdı. 1980 yılında ise Apple Computer halka arz edildi. Yine 1980 yılında Apple III piyasaya sunuldu fakat Apple II’nin yerini alamadı. Apple çok büyük bir hızla büyümeye devam ederken, yönetimde deneyimli, şirketin genişlemesini sağlayabilecek profesyonel bir yönetici arayışına girdi.

Steve Jobs, Apple’dan 1985 yılında bir kavga sonucu ayrılmıştır. Steve Jobs Apple’dan ayrıldıktan sonra başka bir teknoloji şirketi kurdu, NeXT Computer. NeXT Computer, Apple Lisa gibi teknolojik olarak çok gelişmiş; fakat sadece bilimsel çalışma alanlarında başarılı ve tanınmış olmuştur. Steve Jobs 18 Mart 1991de Laurene Powell ile evlenerek dünya evine girdi. Üç çocuğu oldu. Steve Jobs vejetaryendi. Fakat balık yerdi. Pixar: Ünlü animasyon şirketi olan Pixar’,Edwin Catmull ile 1986 yılında Kaliforniyada kurdular. Şirket 10 yıl sonra Toy Story (Oyuncak Hikayesi) adlı animasyon filmi ile patlama yapmıştır. Şirketin birçok filmi ödüllere layık görülmüştür. Bunlardan bazıları ise, Bir Böceğin Yaşamı (A Bug’s Life), 1999’da Oyuncak Hikayesi 2 (Toy Story 2), Sevimli Canavarlar (Monsters, Inc.), 2003’de Kayıp Balık Nemo (Finding Nemo) ve 2004 yılında İnanılmaz Aile (The Incredibles)dır.2006 yılında Cars, iki dalda Oscar’a aday gösterilmiş,2007 yılında da Ratatouille, en iyi animasyon dalında Oscar kazanmıştır. Apple şirketinde CEO olarak yıllık sadece 1 dolar karşılığında senelerce çalıştı. Buda onu Guiness Dünya Rekorları listesinde En Düşük Maaşla Çalışan CEO ünvanım kazandırdı. Şirket kar etmeye başladığında geçici CEO’Euk ünvanındaki Eeçici kısmı kaldırıldı ve şirketin gerçek CEOEu oldu. 1 dolara çalışmaya devam etsede Apple şirketi ona pek de ucuz olmayan hediyeler vermeye devam etti. Örnek olarak: 1999 yılında 90 milyon dolar değerinde özel bir jet ve şirketin sınırlı hisselerinden 30 milyon dolarlık bir pay.

19-04-2024

 

ARRY PAGE (GOOGLE'IN KURUCUSU)
Larry Page, 26 Mart 1973 tarihinde ABD, Michigan, East Lansing’de doğmuştur. Tam Babasının adı Carl Victor Page, annesinin adı Gloria Page’dir. Larry dünyaya geldiğinde babası Michigan Eyalet Üniversitesi'nde yapay zeka üzerine doktora çalışmaları yapmaktaydı, annesi ise aynı üniversitede programlama dersleri vermekteydi. İlkokulu ve ortaokulu, liseyi Michigan'da East Lansing Lisesi'nde okudu. Michigan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Ardından da ABD'nin Kaliforniya eyaletinde San Fransisko'nun 40 km güneydoğusunda bulunan özel bir üniversite olan Stanford Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimlerinde doktorasını yaptı. Doktorasını burada yaparken arkadaşı Sergey Brin ile birlikte Google arama motorunu oluşturdu ve Google şirketini kurdu.Larry ve Sergey, 1995 yılının yazında karşılaşırlar. Larry, Sergey’e üniversiteyi gezdirmekle görevlendirilir. Bu karşılaşmadan sonra Sergey, Larry’nin doktora çalışmasına katılır. İkili kendi geliştirdikleri PageRank algoritmasıyla BackRub adlı arama motorunu 1996 yılı Ocak ayında hayata geçirirler. "BackRub" adı arama motorunun sitelerden geriye dönük bağlatıları analiz etmesi fikri üzerine kurulur. Bir yıl geçtikten sonra yapmış oldukları BackRub bağlantı analizi görenler tarafından çok beğenilir ve ünleri hızla yayılır.Larry Page şu anda Google'ın Ürünler Başkanı, Sergey Brin ise Teknoloji Başkanı sıfatıyla çalışmalarına devam etmektedirler. Bu dahi ikili şu anda milyar dolarlık servetleri olmasına rağmen son derece mütevazı bir yaşam sürmektedirler. Örneğin Brin hala iki odalı bir evde kiracı olarak oturmakta ve hiç de lüks olmayan Toyota marka bir araba kullanmaktadır.Larry Page, 2014 yılı Ekim ayında Forbes’e göre 30.4 milyar dolar kişisel serveti ile en zenginler listesinde 19.dur.

19-04-2024

 MARK ZUCKERBERG(FACEBOOK'UN KURUCUSU)

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook’un kurucusu Amerikalı girişimci genç.Zuckerberg 2004 yılında Harvard Üniversitesi’nden girişimci arkadaşları Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin ve Chris Hughes ile şu anda CEO’su olduğu sosyal paylaşım sitesi Facebook’u kurarak dünyanın en genç zengini olmasıyla tanınıyor. 2011 itibariyle kişisel serveti $ 13.5 milyar Amerikan dolarıdır. 2010 yılında ise TIME dergisince Yılın Adamı seçilmiştir.

Lisede çeşitli bilim dallarında birçok ödül alan Zuckerberg, ABD’nin en saygın üniversitelerinden Harvard‘a girdi ve üniversitenin ilk yılında, okulun en yakışıklı ve en güzel öğrencilerinin seçildiği facemash.com sitesini kurdu. 

Harvard’lı öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için ikinci sitesi olan Facebook‘u kurdu. Facebook, 18 ayda ABD’nin en büyük arkadaşlık sitelerinden biri haline gelince yatırımcıların da ilgisini çekti ve bugün sahip olduğu 13.5 milyar dolarlık servetinin kaynağını oluşturdu.Zuckerberg’ in Facebook’u 2011 yılında The Brand Finance ® Global 500 listesine göre dünyanın en değerli 281. markası oldu.

 

 

19-04-202419-04-202419-04-202419-04-202419-04-202419-04-2024

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.04.2024 - Güncelleme: 02.05.2024 13:46 - Görüntülenme: 26
  Beğen | 1  kişi beğendi