T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜMRANİYE - Ümraniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

OKULUZMDAKİ DALLAR

  • Kaynakçılık
  • Metal Doğrama


METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

Metal teknolojisi alanı, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özelliğinden dolayı ülkeler metal teknolojisi alanının geliştirilmesi İçin özel politikalar uygulamaktadırlar.


     
  Metal teknolojisi;  metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği, çeşitli metallere ısıl işlemlerin uygulandığı, metallere değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvata ile birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama, metal süsleme ve        
çelik konstrüksiyon işlerinin yapıldığı bir alandır. 
05-04-201805-04-2018

Binaların pencere ve kapıları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, eğlence alanlarındandır.
   
    
araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama
Bu alanda yapılan işlerin gelecekte de insanlar tarafından sıklıkla kullanacağı düşünülürse, mesleğin önemi daha iyi anlaşılacaktır.
05-04-201805-04-2018
 
İŞ BULMA İMKÂNLARI  
Mezunlarımızın en çok talep gördüğü alanların başında Gemi sanayi, Uçak sanayi, Silah fabrikaları, Köprü yapımı ve Çelik yapılar  gelmektedir. Ayrıca Robot makinalarla kaynak işleri ve otomasyon kaynakçılığı aşırı derece de eleman talep etmektedir.
Meslek elemanlarının çalışma alanları genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Kamu ve özel kuruluşlara ait atölye ve fabrikalarda iş bulma imkânlarına sahiptirler. Ayrıca bu elemanlardan özellikle kaynakçı ve metal doğramacı, çok sayıda makineye ve büyük sermayeye ihtiyaç duymadan küçük bir yerleşim yerinde bile kendi işletmelerini kurabilirler. Isıl işlemci ise çeşitli makine parçalarının farklı ısıl işlemlere tabii tutulması (sertleştirilmesi ve yumuşatılması vb.) ve her türlü sıcak kalıp dövmeciliği işleriyle uğraşan işletmelerde iş bulma imkânlarına sahiptir.
Özellikle Avrupa da dış ülkelerde Kaynakçı, çelik konstrüksiyon elemanlarına çok ihtiyaç duymaktadır. Ücreti oldukça dolgundur. Robot kaynakçılık ve Otomasyon kaynakçılığı aşırı revaştadır. Hazır eleman sanayinin göz bebeği halindedir.      

05-04-201805-04-2018


EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına rahatlıkla girebilecekler gibi. Sayısal puan türüne göre 4 yıllık (lisans) Mühendislik türlerine de rahatlıkla girebilirler.      

05-04-2018


Atelyemizin bahçe görüntüleri.
        
      
05-04-201805-04-2018

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI:

       Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları:

       Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP'nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır. 

Dal Adı Yükseköğretim Lisans Programları Öğretim Süresi Puan Türü
Alanı ve Tüm Dalları Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi 2 Yıl TYT
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı 2 Yıl TYT
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi 2 Yıl TYT
Endüstriyel Kalıpçılık 2 Yıl TYT
Grafik Tasarımı 2 Yıl TYT
İş Makineleri Operatörlüğü 2 Yıl TYT
Kaynak Teknolojisi 2 Yıl TYT
Makine 2 Yıl TYT
Mekatronik 2 Yıl TYT
Metalurji 2 Yıl TYT
Otomotiv Gövde ve Yüzey İşlem Teknolojileri 2 Yıl TYT
Otomotiv Teknolojisi 2 Yıl TYT
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi 2 Yıl TYT
Silah Sanayi Teknikerliği 2 Yıl TYT
Sondaj Teknolojisi 2 Yıl TYT
Tahribatsız Muayene 2 Yıl TYT
Tarım Makineleri 2 Yıl TYT

       Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programları:

   Teknoloji Fakültelerinin aşağıda yer alan lisans programlarının mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), öncelikli olarak yerleştirilecektir. Kontenjanların boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir.

Dal Adı Yükseköğretim Lisans Programları Öğretim Süresi Puan Türü
Alanı ve Tüm Dalları Enerji Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.) 4 Yıl SAY
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (M.T.O.K.) 4 Yıl SAY

  

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.04.2018 - Güncelleme: 02.12.2024 12:43 - Görüntülenme: 3309
  Beğen | 45  kişi beğendi