METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

Metal teknolojisi alanı, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özelliğinden dolayı ülkeler metal teknolojisi alanının geliştirilmesi İçin özel politikalar uygulamaktadırlar.

Metal teknolojisi;  metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği, çeşitli metallere ısıl işlemlerin uygulandığı, metallere değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvata ile birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama, metal süsleme ve
çelik konstrüksiyon işlerinin yapıldığı bir alandır.
05-04-201805-04-2018

Binaların pencere ve kapıları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, eğlence alanlarındandır.

araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama
Bu alanda yapılan işlerin gelecekte de insanlar tarafından sıklıkla kullanacağı düşünülürse, mesleğin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

İŞ BULMA İMKÂNLARI
Mezunlarımızın en çok talep gördüğü alanların başında Gemi sanayi, Uçak sanayi, Silah fabrikaları, Köprü yapımı ve Çelik yapılar  gelmektedir. Ayrıca Robot makinalarla kaynak işleri ve otomasyon kaynakçılığı aşırı derece de eleman talep etmektedir.
Meslek elemanlarının çalışma alanları genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Kamu ve özel kuruluşlara ait atölye ve fabrikalarda iş bulma imkânlarına sahiptirler. Ayrıca bu elemanlardan özellikle kaynakçı ve metal doğramacı, çok sayıda makineye ve büyük sermayeye ihtiyaç duymadan küçük bir yerleşim yerinde bile kendi işletmelerini kurabilirler. Isıl işlemci ise çeşitli makine parçalarının farklı ısıl işlemlere tabii tutulması (sertleştirilmesi ve yumuşatılması vb.) ve her türlü sıcak kalıp dövmeciliği işleriyle uğraşan işletmelerde iş bulma imkânlarına sahiptir.
Özellikle Avrupa da dış ülkelerde Kaynakçı, çelik konstrüksiyon elemanlarına çok ihtiyaç duymaktadır. Ücreti oldukça dolgundur. Robot kaynakçılık ve Otomasyon kaynakçılığı aşırı revaştadır. Hazır eleman sanayinin göz bebeği halindedir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına rahatlıkla girebilecekler gibi. Sayısal puan türüne göre 4 yıllık (lisans) Mühendislik türlerine de rahatlıkla girebilirler.

05-04-2018

Atelyemizin bahçe görüntüleri.